С деца на море- 5 съвета за безопасна почивка

За спокойна морска почивка с деца, е добре да се знаят следните прости съвети:

  1. Подгответе си лекарствата, които ще носите с вас.Тук аз съм дала моите препоръки: https://developers.facebook.com/docs/plugins/embedded-posts/?prefill_href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D189634452721151%26id%3D106051777746086&__cft__[0]=AZUpuVN0iRuA2Cqjc-T_ld7TXJVVLa4F2zY1NHv_Mzp5lVnBU0lUv8iLxeOHr9OctXE0RGaP1tT7Zb736tZe1-QbhLNfu_Hia7q8z2YKaO3r0rlUKIe1AzNPtpjgLPJyl8PDumDtdA6O4WOxxNvCynZEfDnzagkqIJtLrSrYojas1w&__tn__=p%2CP-R#code-generator. Ако детето има едни и същи проблеми при всяка почивка(например го боли ухо) ,добавете и медикаменти за това страдание към основните спешни лекарства.
  2. Вземете си слънцезащитен крем с възможно най-качествен и висок фактор.За деца до 3-4 години, 50-ти фактор.Ако цената ви притеснява, насочете се към високия фактор, не към марката.Това ще ви спести много неприятности. Намазвайте хубаво цялото тяло и лицето още от хотелската стая.По пътя към плажа също се изгаря, а стигайки на брега, децата бързат да играят, да влизат във водата и мазането със слънцезащитен крем се забравя или става доста късно.
  3. Винаги на открито слагайте шапчица на главата на детето. Децата се претоплят много по-лесно от възрастните, особено най-малките. Добре е, между 11-16 ч. децата да не се излагат на пряка слънчева светлина, независимо, че са с шапка и слънцезащитен крем. Ако все пак се е стигнало до топлинен удар, белезите, по които ще го разпознаете са: повишена температура, повръщане, гърчове, отпуснатост, сънливост, замаяност, халюцинации, бледа или зачервена и изпотена кожа.Това може да се случи и по време на пътуване в топла кола , или при обличане на повече дрешки в горерещо време ( най-често при новородени и кърмачета.)
  4. Осигурете си репелент срещу насекоми, подходящ за възрастта на детето.Прекарвайки цял ден на открито, детето има възможност за ‘среща’ с много насекоми-комари, пчели, оси, кърлежи.Оглеждайте вечер детето за ухапвания от тях,следете да не се разчесват, за да не се внася допълнително инфекция.
  5. Миене на ръцете често със сапун, ако не-носете със себе си дезинфектант за ръце. Децата обичат да се хранят навън, да слагат ръце и играчки в устата и така много лесно да се заразят със стомашно-чревни и други вируси.
  6. Бонус съвет-с оглед на засиленото разпространение на Корона вирус в последните дни-старайте се да не се събират много деца на закрито, например детски кът, закрити заведения, където много лесно се предава вируса.

Приятна почивка!

Колко и каква вода е необходима на детето?

Дечицата имат по-голяма нужда от вода, спрямо тази при възрастните. Това се дължи на няколко неща. Първо, извънклетъчната течност при децата е с по-висок дял, а тя се губи по-лесно. По-голяма е телесната повърхност спрямо теглото при детето. Обмяната на веществата е по-бърза. Бъбречната функция е незряла.

Photo by Hannah Nelson from Pexels

Кога трябва да даваме вода?

Ако детето се храни единствено с кърма, може да не приема допълнително вода. Кърмата може да задоволява потребностите от вода напълно. Ако околната температура е висока, над 35 градуса по Целзий, тогава или по-често се кърми детето или се дава допълнително вода. Когато вече е започнало захранването, водата задължително трябва да присъства.

Каква вода да се дава?

На дечицата под 6 месеца – само и единствено преварена вода – чешмяна или изворна. След около шест до девет месечна възраст може да се спре с преваряването на водата и детето да приема чешмяна или трапезна вода.
Минералният състав на минералната вода не е оптимален за детския организъм. Минералната вода може да се използва след тригодишна възраст.

Колко вода е необходимо да се изпива?

Това се определя от възрастта на детето. Най-общо : до тримесечна възраст – по 150 мл/кг.т.; тримесечна до шестмесечна възраст -120 мл/кг.т.; деветмесечна възраст до годинка – 100 мл/кг.т.; след годинка – по 50 мл/кг.т.
В тези количества влиза всичката вода за деня, не само изпитата, а и тази, която присъства в млякото и храната. Ако детенцето е с висока температура, повръщане, диария, или обилно изпотяване от високи околни температури, тогава количеството на водата се увеличава. Измерва се индивидуално в зависимост от конкретните загуби.

Адекватният прием на вода заедно с правилното хранене в най-ранна детска възраст са от първостепенно значение за да расте детето здраво.

Още малко полезна информация за децата и предпазването им от Корона вируса

За носенето на маски:
За деца под тригодишна възраст това е опасно. Маската увеличава вдишания въглероден диоксид. Децата на тази възраст не са с добре развити бели дробове, т. е. не могат да го издишат адекватно. Според мен и до седемгодишна възраст няма смисъл от маски, защото децата ги пипат с ръце, махат, слагат и допълнително ги замърсяват. Така вместо да предпазват, маските вредят.

Много повече смисъл има да научите децата правилно да си мият ръцете. Навсякъде да попадне сапун. Да си мият ръцете продължително, докато изпеят „Зайченцето бяло“, например, с топла вода, с добро подсушаване и често (!!!). Това ще е полезно и за предпазването и от други вируси и бактерии.

Да не се приучват децата да пипат с ръце (независимо чисти или не) лицето си. Дечицата обичат да си лапат ръцете, да човъркат си носа, да си трият очите. Така много лесно може да попаднат вируси в организма.

Децата да не се целуват и прегръщат с всеки, който е дошъл да им се порадва или да си играе с тях. Дечицата са много любвеобилни по природа, но се опитайте да им обясните, че това сега е добре да се ограничи.

Родителите да внимават с прекомерната употреба на дезинфектанти.

Децата, както писах, слагат всичко в устата и попаднал Дезинфектант по играчки или ръце, може да причини стомашно-чревни проблеми. Вече няколко такива случая имах миналата седмица. Отделно, тези дезинфектанти, които са на хлорна основа, като се изпаряват, се вдишват и правят често дихателни алергии.

Как да избегнем Корона вируса, пък и всички други вируси?

Ясно е, че лекарство против вируса няма, макар че се правят опити в Китай, Русия и САЩ.
Доказаните, с многобройни проучвания, са действията на някои витамини. Ако се приемат редовно (дали с храната или като добавки), те подсилват имунната система и възпрепятстват заразяването с вируси. Това са витамин С, витамин Д, цинк.

Това не означава да тръгнете да ги издирвате. Да влезете в контакт с много хора по аптеките, а да видите как по-скоро с храната да си ги набавяте.

Витамин С го има най-много в червени чушки, киви, портокали, грейпфрут. Тези храни е добре всеки ден да присъстват на трапезата ви. И да давате на децата, под формата на сокчета, например.
Витамин Д – половин час ежедневно на слънце е достатъчен. Майките които имат капки витамин Д, могат да дават на деца под шестгодишна възраст не повече от 2 капки дневно. За прием при възрастни, първо трябва да се изследва нивото на витамин Д в кръвта и тогава да се процедира. Ако е нужно, да се взема. В храната ни, витамин Д се съдържа в месо, яйца, скумрия.
Цинкът също се съдържакакто в месото, така и в морските дарове. Това е микроелемент. На деца самостоятелно не се дава, а присъства в комбинираните витаминни сиропи.

С две думи – силният имунитет е нещото, което ще ви предпази от вирусите. Това става с правилна храна, сън, движение. Обикновено с храната е проблем, особено при децата. Сега е времето да се опитате малко от малко да ги научите да ядат повече плодове и зеленчуци.

Кратка схема за захранване

Подходяща за дечицата под десет месеца.

Според Световната Здравна Организация захранването трябва да започне между четири- и шестмесечна възраст. За тези дечица, които са на адаптирано мляко – между четири- и петмесечна възраст. За тези, които са на кърма – между петия и шестия месец.

Започва се със зеленчуково пюре, готово или домашно, от следните зеленчуци: картофи, моркови, тиква, пащърнак. През първия ден от захранването да се дадат при обедното хранене две лъжички от зеленчуковото пюре. Следващия ден – четири или пет и така докато обедното хранене не се замести изцяло с пюре, около 150мг, в зависимост от апетита на детето. Когато приготвяте пюрето в домашни условия, да не се добавя сол, захар, само адаптирана мляко или кърма, за да се получи желаната консистенция.

Като се въведат тези зеленчуци, се преминава към въвеждане на плодове – ябълка, круша, сливи, банан. Те се прибавят пак постепенно, както зеленчуците, но в нишесте или каша (безглутенови) на следобедно хранене. Правите царевично нишесте с адаптирано мляко и малко захар. В него през първия ден слагате две лъжички пюре от ябълка, например. През втория ден слагате 5 лъжички и така, докато съотношението нишесте или каша към плод стане едно към едно(1/1). Още може чисто плодово пюре да се дава, но трябва да е помежду храненията, а не като самостоятелно хранене.

И така. Въведени са зеленчуци, плодове. Следва месо – пуешко, пилешко, заешко. Отново постепенно го добавяте в зеленчуковото пюре. Когато направите нужното количество, започвате да редувате: един ден зеленчуково пюре, един ден месното на обяд.

Около седмия месец (зависи кога сте започнали), детето трябва да има две немлечни хранения – на обяд и следобед.

Следва въвеждането на твърдо сварен жълтък. Жълтъкът да е сварен за десетина минути, по възможност да е домашен. Четвъртинка от него се добавя в деня, в който се яде зеленчуково пюре, т. е. слага се в пюрето. След месец се увеличава на половинка.

Следва още едно хранене да се замести – сутрешното, с попара. Прави се от натрошен сухар, изкиснато краве сирене около локум големина, малко краве масло и захар. Залива с гореща вода. Пасира се или се намачква с лъжица. Може да се залее и с чай вместо с гореща вода, но под годинка трябва да се внимава с билките, т. е. по-добре вода. Една порция трябва да ви съдържа три – четири сухарчета.

Така до годинка детето има три заместени хранения. Другите остават кърма или адаптирано мляко. Адаптираното мляко да се увеличава с 10мл всеки месец. След въвеждане на попарата, детето може да се запише на детска кухня. Около девет-, десетмесечна възраст се въвеждат постепенно телешко месо и свинско месо, както и зеленчуците, недавани до момента. Спорни са мненията за въвеьдането на рибно месо. Аз я предлагам не по-рано от десетмесечна възраст, дори около годинката. След годинка се въвежда белтък, цитруси и множество плодове. С ядките и медът не бива да се прибързва. Да се започнат след двегодишна възраст.

Излишно е да напомням, че отворено бурканче с пюре в хладилника стои не повече от 24 часа.

Захранване започва, когато децата са напълно здрави. Следи се за противопоказни реакции като обрив, повръщане или диария. Ако се наблюдават такива, захранването временно се спира и е желателно родителите да се обърнат към лекар педиатър.

За Маските

Маските предпазват вас и хората около вас, когато се носят и съхраняват правилно .

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Кои са основните неща, които трябва да знаем?

  • Да не се бутат маските с ръце.
  • Като се сложи маска, тя трябва плътно да прилепва покрай носа.
  • Една маска да се носи не повече от два часа.
  • Веднъж като е махната, маската да не се слага повторно.

Ако това може да се изпълни – маските помагат в предпазването от вируси. По улицата е безсмислено да се носят. Ако все пак решите да ги слагате, най-добре е в големите магазини, аптеките и градския транспорт. Препоръчително е ако имате някакви запаси от маски, да ги оставите за тези случаи. Става дума за обикновените хирургични маски. Платнените са съвсем без ефект, тъй като в повечето случаи са ушити от памучен плат и без никакъв филтър.

Същото положение е и с ръкавиците: да не се слагат повторно, да не се пипа с тях по лицето. Едни ръкавици могат да изкарат цял ден. Латексът не привлича бактерии и вируси. При влизане вкъщи, ръкавиците да се махнат и бравите да се минат със спирт или дезинфектанти.

Слагането на маска на деца е съвсем безсмислено. Те постоянно ще я пипат, махат, слагат, защото хем не са свикнали, хем им е интересно и още по-бързо ще я замърсят.

Използването на маска за дълъг период от време, цял ден, например, или няколко дни като си я махате и слагате вкъщи, води до обратния ефект. В нея се концентрират много вируси и бактерии, идеално се размножават в топла и влажна среда и в крайна сметка ще си навлечете повече неприятности.

Но всичко това е по-скоро за ваше успокоение, отколкото реално да ви пази. Вирусите може да са по дрехите, палтата, чантите, които няма как да перете всеки ден, по подметките на обувките – също. По-разумно е, когато излизате да нямате близък контакт с много хора. Да не се пипате по лицето, очите, устата. Да не се здрависвате и прегръщате с познатите си.

Когато се прибирате вкъщи, винаги първо за дълго време да измивате ръце си със сапун. Ако имате дезенфектант под ръка, също може да сложите.

Кога да се обадя на педиатъра?

Кога повишената температура е повод за притеснение?
Не всяко повишаване на температурата е повод за безпокойство. Притеснително е обаче, когато високата температура не се повлиява от температуропонижаващо средство за повече от един час от приема му. Или се понижава за кратко и отново се вдига.
Друга притеснителна ситуация е, когато температурата се е нормализирала за един-два дни и после отново се повишава.
Детето трябва да бъде прегледано и в случаи, когато поддържа висока температура за повече от три дни. Ако при покачване на температурата, детето се извива на дъга, потрепват крайниците, изпуска се по малка/голяма нужда, задържа дишането, втренчва поглед за секунди, т.е. прави гърч, тогава трябва направо да го заведете в Спешно отделение.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Коремна болка?
Винаги е добре да се потърси педиатър по този повод. Малките деца не могат нито добре да опишат коремните болки, нито да ги локализират. Особено , когато е в комбинация с висока температура и повръщане. Ако освен коремна болка, коремчето е подуто, повръща, като не може да приема вода, очите и фонтанелата са хлътнали, температурата е висока, тогава детето трябва бързо да се заведе в Спешно отделение.

Травма?
Не при всеки удар трябва да се хуква към детския кабинет. Децата често падат и контузиите при тях са чести. Тревожно би било, ако има удар на главата и след това промяна в поведението на детето. Особено, когато започне да повръща, да се дразни от светлина, или при загуба на съзнание. Дори такива симптоми да се проявяр за кратко, е наложително да се посети Спешно отделение. Същото се отнася и за ситуация, в която е ударен крайник, който след това е с ограничени движения.

Обрив?
Ако детето е с обрив, особено бързо увеличаващ се, покриващ цялото тяло, задух, оток по лицето и слабините, отново задължително трябва да се прегледа от педиатър. Същото се отнася и за ситуациите, в които детето внезапно започне да пищи, пребледнява, покрива се с пот. Тогава трябва незабавно да се посети Спешно отделение. Отново там се водят всички деца със съмнение за натравяне или поглъщане на малки предмети. Също и деца със затруднено, учестено дишане, с хлътнали шийни ямки , междуребрия и коремче при вдишване, с бледа, синкава или сивкава кожа. При всички деца до една година, независимо от това колко леко е неразположението, дори само хрема, е добре да се прегледат от педиатър. При тях заболяванията се развиват за часове, а и имунната система е твърде незряла да се справи бързо сама.