Още малко полезна информация за децата и предпазването им от Корона вируса

За носенето на маски:
За деца под тригодишна възраст това е опасно. Маската увеличава вдишания въглероден диоксид. Децата на тази възраст не са с добре развити бели дробове, т. е. не могат да го издишат адекватно. Според мен и до седемгодишна възраст няма смисъл от маски, защото децата ги пипат с ръце, махат, слагат и допълнително ги замърсяват. Така вместо да предпазват, маските вредят.

Много повече смисъл има да научите децата правилно да си мият ръцете. Навсякъде да попадне сапун. Да си мият ръцете продължително, докато изпеят „Зайченцето бяло“, например, с топла вода, с добро подсушаване и често (!!!). Това ще е полезно и за предпазването и от други вируси и бактерии.

Да не се приучват децата да пипат с ръце (независимо чисти или не) лицето си. Дечицата обичат да си лапат ръцете, да човъркат си носа, да си трият очите. Така много лесно може да попаднат вируси в организма.

Децата да не се целуват и прегръщат с всеки, който е дошъл да им се порадва или да си играе с тях. Дечицата са много любвеобилни по природа, но се опитайте да им обясните, че това сега е добре да се ограничи.

Родителите да внимават с прекомерната употреба на дезинфектанти.

Децата, както писах, слагат всичко в устата и попаднал Дезинфектант по играчки или ръце, може да причини стомашно-чревни проблеми. Вече няколко такива случая имах миналата седмица. Отделно, тези дезинфектанти, които са на хлорна основа, като се изпаряват, се вдишват и правят често дихателни алергии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *