За Маските

Маските предпазват вас и хората около вас, когато се носят и съхраняват правилно .

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Кои са основните неща, които трябва да знаем?

  • Да не се бутат маските с ръце.
  • Като се сложи маска, тя трябва плътно да прилепва покрай носа.
  • Една маска да се носи не повече от два часа.
  • Веднъж като е махната, маската да не се слага повторно.

Ако това може да се изпълни – маските помагат в предпазването от вируси. По улицата е безсмислено да се носят. Ако все пак решите да ги слагате, най-добре е в големите магазини, аптеките и градския транспорт. Препоръчително е ако имате някакви запаси от маски, да ги оставите за тези случаи. Става дума за обикновените хирургични маски. Платнените са съвсем без ефект, тъй като в повечето случаи са ушити от памучен плат и без никакъв филтър.

Същото положение е и с ръкавиците: да не се слагат повторно, да не се пипа с тях по лицето. Едни ръкавици могат да изкарат цял ден. Латексът не привлича бактерии и вируси. При влизане вкъщи, ръкавиците да се махнат и бравите да се минат със спирт или дезинфектанти.

Слагането на маска на деца е съвсем безсмислено. Те постоянно ще я пипат, махат, слагат, защото хем не са свикнали, хем им е интересно и още по-бързо ще я замърсят.

Използването на маска за дълъг период от време, цял ден, например, или няколко дни като си я махате и слагате вкъщи, води до обратния ефект. В нея се концентрират много вируси и бактерии, идеално се размножават в топла и влажна среда и в крайна сметка ще си навлечете повече неприятности.

Но всичко това е по-скоро за ваше успокоение, отколкото реално да ви пази. Вирусите може да са по дрехите, палтата, чантите, които няма как да перете всеки ден, по подметките на обувките – също. По-разумно е, когато излизате да нямате близък контакт с много хора. Да не се пипате по лицето, очите, устата. Да не се здрависвате и прегръщате с познатите си.

Когато се прибирате вкъщи, винаги първо за дълго време да измивате ръце си със сапун. Ако имате дезенфектант под ръка, също може да сложите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *