Кога да се обадя на педиатъра?

Кога повишената температура е повод за притеснение?
Не всяко повишаване на температурата е повод за безпокойство. Притеснително е обаче, когато високата температура не се повлиява от температуропонижаващо средство за повече от един час от приема му. Или се понижава за кратко и отново се вдига.
Друга притеснителна ситуация е, когато температурата се е нормализирала за един-два дни и после отново се повишава.
Детето трябва да бъде прегледано и в случаи, когато поддържа висока температура за повече от три дни. Ако при покачване на температурата, детето се извива на дъга, потрепват крайниците, изпуска се по малка/голяма нужда, задържа дишането, втренчва поглед за секунди, т.е. прави гърч, тогава трябва направо да го заведете в Спешно отделение.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Коремна болка?
Винаги е добре да се потърси педиатър по този повод. Малките деца не могат нито добре да опишат коремните болки, нито да ги локализират. Особено , когато е в комбинация с висока температура и повръщане. Ако освен коремна болка, коремчето е подуто, повръща, като не може да приема вода, очите и фонтанелата са хлътнали, температурата е висока, тогава детето трябва бързо да се заведе в Спешно отделение.

Травма?
Не при всеки удар трябва да се хуква към детския кабинет. Децата често падат и контузиите при тях са чести. Тревожно би било, ако има удар на главата и след това промяна в поведението на детето. Особено, когато започне да повръща, да се дразни от светлина, или при загуба на съзнание. Дори такива симптоми да се проявяр за кратко, е наложително да се посети Спешно отделение. Същото се отнася и за ситуация, в която е ударен крайник, който след това е с ограничени движения.

Обрив?
Ако детето е с обрив, особено бързо увеличаващ се, покриващ цялото тяло, задух, оток по лицето и слабините, отново задължително трябва да се прегледа от педиатър. Същото се отнася и за ситуациите, в които детето внезапно започне да пищи, пребледнява, покрива се с пот. Тогава трябва незабавно да се посети Спешно отделение. Отново там се водят всички деца със съмнение за натравяне или поглъщане на малки предмети. Също и деца със затруднено, учестено дишане, с хлътнали шийни ямки , междуребрия и коремче при вдишване, с бледа, синкава или сивкава кожа. При всички деца до една година, независимо от това колко леко е неразположението, дори само хрема, е добре да се прегледат от педиатър. При тях заболяванията се развиват за часове, а и имунната система е твърде незряла да се справи бързо сама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *