Кратка схема за захранване

Подходяща за дечицата под десет месеца.

Според Световната Здравна Организация захранването трябва да започне между четири- и шестмесечна възраст. За тези дечица, които са на адаптирано мляко – между четири- и петмесечна възраст. За тези, които са на кърма – между петия и шестия месец.

Започва се със зеленчуково пюре, готово или домашно, от следните зеленчуци: картофи, моркови, тиква, пащърнак. През първия ден от захранването да се дадат при обедното хранене две лъжички от зеленчуковото пюре. Следващия ден – четири или пет и така докато обедното хранене не се замести изцяло с пюре, около 150мг, в зависимост от апетита на детето. Когато приготвяте пюрето в домашни условия, да не се добавя сол, захар, само адаптирана мляко или кърма, за да се получи желаната консистенция.

Като се въведат тези зеленчуци, се преминава към въвеждане на плодове – ябълка, круша, сливи, банан. Те се прибавят пак постепенно, както зеленчуците, но в нишесте или каша (безглутенови) на следобедно хранене. Правите царевично нишесте с адаптирано мляко и малко захар. В него през първия ден слагате две лъжички пюре от ябълка, например. През втория ден слагате 5 лъжички и така, докато съотношението нишесте или каша към плод стане едно към едно(1/1). Още може чисто плодово пюре да се дава, но трябва да е помежду храненията, а не като самостоятелно хранене.

И така. Въведени са зеленчуци, плодове. Следва месо – пуешко, пилешко, заешко. Отново постепенно го добавяте в зеленчуковото пюре. Когато направите нужното количество, започвате да редувате: един ден зеленчуково пюре, един ден месното на обяд.

Около седмия месец (зависи кога сте започнали), детето трябва да има две немлечни хранения – на обяд и следобед.

Следва въвеждането на твърдо сварен жълтък. Жълтъкът да е сварен за десетина минути, по възможност да е домашен. Четвъртинка от него се добавя в деня, в който се яде зеленчуково пюре, т. е. слага се в пюрето. След месец се увеличава на половинка.

Следва още едно хранене да се замести – сутрешното, с попара. Прави се от натрошен сухар, изкиснато краве сирене около локум големина, малко краве масло и захар. Залива с гореща вода. Пасира се или се намачква с лъжица. Може да се залее и с чай вместо с гореща вода, но под годинка трябва да се внимава с билките, т. е. по-добре вода. Една порция трябва да ви съдържа три – четири сухарчета.

Така до годинка детето има три заместени хранения. Другите остават кърма или адаптирано мляко. Адаптираното мляко да се увеличава с 10мл всеки месец. След въвеждане на попарата, детето може да се запише на детска кухня. Около девет-, десетмесечна възраст се въвеждат постепенно телешко месо и свинско месо, както и зеленчуците, недавани до момента. Спорни са мненията за въвеьдането на рибно месо. Аз я предлагам не по-рано от десетмесечна възраст, дори около годинката. След годинка се въвежда белтък, цитруси и множество плодове. С ядките и медът не бива да се прибързва. Да се започнат след двегодишна възраст.

Излишно е да напомням, че отворено бурканче с пюре в хладилника стои не повече от 24 часа.

Захранване започва, когато децата са напълно здрави. Следи се за противопоказни реакции като обрив, повръщане или диария. Ако се наблюдават такива, захранването временно се спира и е желателно родителите да се обърнат към лекар педиатър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *