Колко и каква вода е необходима на детето?

Дечицата имат по-голяма нужда от вода, спрямо тази при възрастните. Това се дължи на няколко неща. Първо, извънклетъчната течност при децата е с по-висок дял, а тя се губи по-лесно. По-голяма е телесната повърхност спрямо теглото при детето. Обмяната на веществата е по-бърза. Бъбречната функция е незряла.

Photo by Hannah Nelson from Pexels

Кога трябва да даваме вода?

Ако детето се храни единствено с кърма, може да не приема допълнително вода. Кърмата може да задоволява потребностите от вода напълно. Ако околната температура е висока, над 35 градуса по Целзий, тогава или по-често се кърми детето или се дава допълнително вода. Когато вече е започнало захранването, водата задължително трябва да присъства.

Каква вода да се дава?

На дечицата под 6 месеца – само и единствено преварена вода – чешмяна или изворна. След около шест до девет месечна възраст може да се спре с преваряването на водата и детето да приема чешмяна или трапезна вода.
Минералният състав на минералната вода не е оптимален за детския организъм. Минералната вода може да се използва след тригодишна възраст.

Колко вода е необходимо да се изпива?

Това се определя от възрастта на детето. Най-общо : до тримесечна възраст – по 150 мл/кг.т.; тримесечна до шестмесечна възраст -120 мл/кг.т.; деветмесечна възраст до годинка – 100 мл/кг.т.; след годинка – по 50 мл/кг.т.
В тези количества влиза всичката вода за деня, не само изпитата, а и тази, която присъства в млякото и храната. Ако детенцето е с висока температура, повръщане, диария, или обилно изпотяване от високи околни температури, тогава количеството на водата се увеличава. Измерва се индивидуално в зависимост от конкретните загуби.

Адекватният прием на вода заедно с правилното хранене в най-ранна детска възраст са от първостепенно значение за да расте детето здраво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *